در مقاله های قبلی در مورد بلبرینگ توضیح دادیم که بلبرینگ چیست و انواع بلبرینگ ها و رولبرینگ ها را معرفی کرده ایم دراین مقاله میخواهیم تاریخچه ی بلبرینگ و اجزاء تشکیل دهنده آن را توضیح دهیم پس در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
قبل از خواندن مقاله باید گفت که بیشتر پیشرفت های مهندسی بدون وجود بلبرینگ که اصطکاک را تا حد بسیار زیادی کاهش میدهند, امکان پذیر نمی باشد، این بدین معنی است که هرآنچه که ساخته می شود دارای بلبرینگ می باشد پس در بسیاری از قطعات ماشین سازی و صنعتی و …. وجود بلبرینگ ها و رولبرینگ و … الزامی می باشد تا کار بسیاری از مهندسان را ساده و راحت کند. پس تاریخچه ی بلبرینگ ها را بخوانید تا لازم بودن بلبرینگ ها را دریابید.
سرفصل مطالب
تاریخچه بلبرینگ
اجزاء تشکیل دهنده بلبرینگ
ساخت رینگ ها
تاریخچه بلبرینگ
با پیشرفت صنایع ماشین سازی اهمیت بلبرینگ آشکار گردیده شده است و اساس کلی که اکنون بلبرینگ بر اساس آن ساخته میشود از زمانهای قدیم باقی مانده و پیشگامان این صنعت در زمان امپراتوری روم بوده اند.اولین بلبرینگ مربوط به بلبرینگی است که از چوب ساخته شده بود و دارای ساچمه های برنزی بود و از نظر شکل کاملا شبیه بلبرینگهای امروزی بود و در کشتی امپراتور روم بکار رفته شده است.
بعد از آن لئوناردوداونچی محاسباتی راجب یاتاقانهای غلطکی_لغزشی انجام داد و از روی آن نمونه هایی ساخت.در اواخر قرن نوزدهم با توسعه صنعت دوچرخه سازی اولین تقاضا برای یاتاقان های بدون اصطکاک مطرح گردید و اولین کارخانه های ساچمه سازی در انگلستان و آلمان تاسیس شدند و در آمریکا نیز به نسبت خیلی کم بلبرینگ ساخته شد ولی تقاضا به آن حدی نبود که بتوان تولید کلی را شروع کرد. بعدها دانشمندی بنام “رابرت استریبک” تحقیقات اساسی در مورد مهندسی بلبرینگ انجام داد و در همین زمان گسترش صنعت اتومبیل سازی تقاضا برای بلبرینگ را افزایش داد و در بین سال های ۱۹۰۲ تا ۱۹۱۲ بیش از هفت نوع بلبرینگ ساخته شد.
یکی از این بلبرینگ ها، بلبرینگ خود تنظیم است که در صورت جابجا شدن شفت با اندازهای کم، خود به خود تنظیم می شود و دارای رینگ خارجی متحرک است. بلبرینگ وسیله ای است که اصطکاک بین دو سطح را کاهش میدهد.
اجزاء تشکیل دهنده بلبرینگ :
۱. رینگ خارجی
۲. رینگ داخلی
۳. ساچمه
۴. درپوش
۵. قفسه
رینگ خارجی :
قسمت خارجی بلبرینگ می باشد و اگر این قطعه را گسترش دهیم به صورت یک مستطیل می باشد این رینگ یک دایره کامل بوده و داخل آن شیاری برای قرار گرفتن ساچمه در داخل این شیارها وجود دارد.
رینگ داخلی :
قسمت داخلی بلبرینگ را تشکیل می دهد و اندازه آن کوچکتر از رینگ خارجی است. این رینگ ضخیمتر از رینگ خارجی است و دارای شیاری در سطح خارجی اش برای لغزش ساچمه می باشد و ساچمه ها در داخل دو رینگ قرار گرفته اند و با آنها در تماس است. ساچمه ها کاملا” کروی شکل می باشند تعداد ساچمه ها معمولا ما بین ۶ و۷ عدد می باشد.
قفس :
درپوشی است که ساچمه ها را نگهداری می کند که نواری است از یک فلز نازک که از هر قاعده بلبرینگ یکی از آن ها از روی ساچمه ها در داخل رینگها عبور کرده و از وسط دو ساچمه به قفس میخ پرچ می شود و ساچمه ها در داخل رینگ بوسیله این قفس برای همیشه نگهداری می شوند.
درپوش :
با توجه به محل کاربرد بلبرینگ در صنعت در بعضی بلبرینگ ها یک درپوش هم سطح با جداره های رینگ وجود دارد این درپوش ها از جنس پلاستیک یا فلزی است بلبرینگ ها از نظر قطر خارجی و داخلی و تعداد ساچمه به انواع زیادی تقسیم بندی می شوند بلبرینگ هایی که شامل یک درپوش فلزی در یک طرف باشند بلبرینگ ( Z ) و اگر درپوش دو طرفه باشند ( ۲ Z ) نامیده می شوند و اگر درپوش لاستیکی یک طرفه باشد (R S ) و اگردوطرفه باشند ( ۲ R S) نامیده می شوند.
رینگ های بلبرینگ ها درپوش پلاستیکی در لبه بیرونی شان شیاری برای جایگزینی درپوش پلاستیکی وجود دارد.
ساخت رینگ ها :
_ سری تراشی اتوماتیک :
ماده خام برای تهیه رینگ ها بصورت مفتول های توپر BAR یا توخالی TUBE می باشد ماشین تراش مورد استفاده برای رینگ های داخلی و خارجی ماشین PITTOLER می باشد که در اندازه های مختلف در کارخانه بلبرینگ سازی موجود است که برای تراش اندازه های مختلف رینگ های داخلی و خارجی بکار می روند. این ماشین ۶ محور دارد که هر کدام یک position نامیده می شوند ماده خام از داخل وسیله ای بنام collet ,pushev می گذرد و در داخل ماشین در مقابل ابزار تراش قرار می گیرند و در یکی از position ها ماده خام به اندازه های لازم از داخل کولت به داخل ماشین وارد می شود.
اگر ماده خام بصورت توپر باشد برای تهیه رینگ داخلی با مته حفره ای بر روی استوانه ایجاد می شود و position های ماشین سری تراش به اندازه ۶۰ درجه می چرخند و مته بعدی سوراخ را تکمیل می کند و استوانه تا آخر سوراخ کاری می شود سپس برای صافی داخل قطعه- کار سوراخ شده از برقو استفاده می شود سپس برای رینگ داخل با ابزار فرم آنها را فرم می دهند . سپس بعد از اتمام مراحل کاری یک رینگ قلم برشی آن را بریده و رینگ آماده از ماشین خارج می شود.اپراتور دستگاه رینگ هارا دائماُ کنترل می کند تادر محدوده تلرانس باشند.
تراش نهایی :
ماشین مورد استفاده در این مرحله SHC ۴۵ است که فقط برای رینگ های داخل که توسط ماشین PRC ۳۶/۶ تولید می شوند بکار میرود و درجه داخلی رینگ داخلی پخ می زند.
برای خرید بلبرینگ و رولبرینگ و قطعات دیگر خود با برسام تجهیز در ارتباط باشید.
کریمی 09138729468
مطلب بسیار مفیدی بود